trešdiena, 2012. gada 25. jūlijs

GRIEĶU SALĀTI








Es nemaz negribēju rakstīt par grieķu salātiem, par kuriem viss jau ir pateikts, visas patiesības izstāstītas un noslēpumi atklāti. Rakstīt par grieķu salātiem mani atkal pamudināja kazas piena siera sējēji Ruta un Stefans no Rucavas pagasta, lai gan pareizāk būtu teikt - viņu sietais siers.

Par grieķu salātiem varu pateikt tikai to, ka tie ir vienkārši salāti, ko gatavo saules nogurdināti zemnieki no tā, kas viņiem ir pie rokas - dārzā un fermā. Dārzeņiem jābūt gataviem, arī saules nogurdinātiem - šādi tie būs ar īpaši izteiktām garšas niansēm, nogatavojušies, nedaudz saldeni un sulīgi. Vasarā Latvijā ar nelielu piepūli tomēr var atrast kvalitatīvus visus nepieciešamos dārzeņus.













Kā jau tradicionāli salāti, tie tiek gatavoti no tradicionāliem vietējiem produktiem. Un tradicionāli produkti paši par sevi ir īpaši, un grieķu salātos tādi ir divi - Kalamata olīvas un fetas siers, kuriem abiem Eiropas Savienībā ir piešķirts Aizsargātas cilmes vietas nosaukuma produkta statuss (angliski PDO). Kalamata olīvas ir nedaudz asimetriskas, pilnīgas un gaļīgas mandeļveida formas olīvas tumši violetā krāsā. Feta ir drupenas struktūras baltais siers no aitas vai aitas un kazas piena (līdz 30%), kas nogatavināts sālījumā. Pēc līdzīgas tehnoloģijas gatavo sieru Balkānu pussalā, kā arī Irānā ar nosaukumu panīrs, Sudānā ar nosaukumu gibna beida, citās valstīs to sauc par brinzu. Latvijā sālījumā izturētu balto sieru no kazas piena sien Ruta un Stefans, kas to tirgo zemnieku tirdziņos. Ja tuvumā nav īsts fetas siers, viņu sietais siers būs labākais aizstājējs, turklāt mājās siets, dabīgs un ļoti kvalitatīvs. Šoreiz izvēlējos vietējo ražojumu ar Vidusjūras garšaugu piedevu, bet siets tiek arī bezpiedevu klasiskais siers.




Tomāti
Gurķi
Sarkanais sīpols
Paprika jeb saldais pipars
Kalamata olīvas
Feta siers
Raudene
Vīna etiķis un olīveļļa aizdaram
Sāls

Salātu proporcijas ir katras saimnieces ziņā. Gurķus, tomātus, sīpolu un papriku (sēklas ir izņemtas) sagriež. Olīvām izņem kauliņus, fetas sieru sadrupina gabaliņos. Aizdaram pagatavo mērci, sajaucot vīna etiķi ar olīveļļu. Pārlej ar sagatavoto mērci un kārtīgi samaisa. Sasāla un pārber ar svaigu vai kaltētu raudeni. Ceļ galdā ar kādu apaļāku Šveices Chasselas, piemēram, Association Viticole Ollon, Appellation d'origine contrôlée Chablais, 2010. Ja sarkanvīna etiķa vietā izmanto citrona sulu, tad labāk derēs Pinot Grigio.

1 komentārs: