otrdiena, 2012. gada 31. jūlijs

LAVANDU SĪRUPS



Lavanda (Lavandula, angliski - lavender, franciski - lavande, spāniski - lavanda) - mūžzaļš panātru dzimtas puskrūms ir Provansas simbols. Tomēr līdzīgas emocijas var gūt arī tepat Latvijā, Saldus novada Kalnjaunsētās. Ziedēšanas laikā pabraukt garām, nepamanot violetzilo ziedu jūru, ir neiespējami. Tuvojoties lauks pievelk ne tikai ar Latvijas ainavā neierasto krāsu, bet arī stipro liegi rūgteno aromātu un zumošo skaņu, ko rada bites labprāt ievācot lavandu medu. Lavandu saimnieki Inga un Rihards jeb Lillas Lavender www.lillaslavender.com ir izlolojuši savu lavandas lauku, kas ražo jau otro gadu. Ar ražu jāsaprot lavandu ziedēšana, kad tās tiek novāktas turpmākai izmantošanai. Par prieku mums visiem saimnieki lavandu ziedēšanas laikā lauku izrāda visiem lavandas mīļotājiem, organizējot ikgadējos Lavandu svētkus.

Bez visām citām labajām īpašībām, lavanda ir lielisks kulinārijā un konditorejā izmantojams garšaugs. Lavanda ir viena no Provansas garšaugu maisījuma sastāvdaļām. Lavandu tās spēcīgo ēterisko eļļu dēļ ēdienam ir labāk pievienot mazāk nekā to pārdozēt. Lavanda lieliski sader kopā ar kadiķogām un dūmu sāli, piparmētru, melisu. Lavandu plaši izmanto bezalkoholiskajos dzērienos, cepumos, kūkās ar olbaltumu, ievārījumos ar aprikozēm, saldējumos un ēdienos ar šokolādi. Pārdozēta lavanda ēdienu darīs par smaržojošām ziepēm vai šampūnu. Lavandu var izmantot svaigā veidā, bet tās ziedēšanas laiks ir samērā īss. Aromātiskas ir arī auga lapas, taču lavandu ēdienam pievieno ne tikai garšas īpašību, bet arī vizuālo īpašību dēļ, tāpēc zilie ziedi ir daudz populārāki. Tos visbiežāk sakaltē, bet saberž tieši pirms lietošanas. Vēl lavandu ziemas mēnešiem var saglabāt sīrupa veidā.









1glāze ūdens
5ēdamk. cukurs
5ēdamk. lavanda
1 citrona sula

Kastrolī uzvāra ūdeni ar cukuru līdz tas ir izšķīdis. Cukura sīrupam pievieno lavandas un citrona sulu. Paris minūtes pavāra, noņem no uguns, uzliek vāku un atsāj ievilkties. Kad sīrups atdzisis līdz istabas temperatūrai, to salej hermētiski noslēdzamā pudelē, aizvāko un uzglabā ledusskapī.







1 komentārs:

  1. Paldies par ideju - man katru gadu zied lavandas, bet tā arī nav sanācis no tām ko pagatavot...

    AtbildētDzēst