pirmdiena, 2012. gada 16. jūlijs

JĀŅOGU RIKOTAS TARTE




Jāņogas (Ribes rubrum, angliski - redcurrant, spāniski - grosella roja vai zarzaparrilla roja, franciski - groseille rouge) šobrīd ir izgājušas no modes, pat tirgū tikai retais zemnieks salasījis pa pusspainītim. Un izskatās bezcerīgi pārdot pat pusi no tām. Tāda nolemtības sajūta, ka jāņogas nekam nav derīgas. Daži pārdevēji ir patiesā izbrīnā, ka man ievajadzējies tieši jāņogas, daži izskatās īsti nezinām, kas tās tādas par ogām. Bet ko gan brīnīties, ja lielveikalos neatrast kaut vienu vienību, kur būtu pieminētas jāņogas, pat ne konservētas. Tiešām, ko gan es tādu jāņogās esmu atradusi? Nolēmu pagatavot vecmodīgu tarti, lai jāņogas nekristu galīgā aizmirstībā.

Tarte ir ļoti ātri pagatavojama un samontējama īsi pirms celšanas galdā. Pildījumam netiek izmantota nekāda recējoša vai želējoša viela, bet tas tiek gatavots pēc pashas tehnoloģijas - piena produktus noslogojot, lai tiem atdalās sūkalas, tādējādi masai sabiezējot. Tamdēļ par tartes pagatavošanu jāaizdomājas jau iepriekšējā vakarā, jo pildījums uz nakti būs jānoslogo, lai notek sūkalas.












Pamatnei:
80g Selgas cepumi
3ēdamk. rupjmaizes rīvmaize
saujas kešjū rieksti
50g sviests

Pildījumam:
250g rikotas siers
250g bezpiedevu jogurts (biezs, tumīgs un iespējami trekns)
5ēdamk. vaniļas pūdercukurs
2 saujas jāņogas

Sietiņa iekšpusi izklāj ar marli un to uzsēdina uz bļodas vai cita trauka, kurā krāsies sūkalas. Bļodā sajauc rikotu ar jogurtu viendabīgā masā un lej sietiņā. Marles galus pārloca, nosedz ar šķīvi un noslogo. Liek uz nakti ledusskapī nostāvēties.

Otrā dienā gatavo tartes pamatni. Sviestu izkausē, savukārt cepumus, rīvmaizi un riekstus sablenderē. Visas sastāvdaļas samīca un ar iegūto masu izklāj tartes formu. Pārliecinās, ka masa formā ieklāta blīvi. Tartes formu uz 10 minūtēm ieliek saldētavā, pēc tam  glabā ledusskapī. Gatavo pildījumu. Notecināto pildījuma masu sajauc ar pūdercukuru un vienmērīgi ieklāj tartes formā uz iepriekš sagatavotās pamatnes. Dekorē ar jāņogām. Ceļ galdā. 







Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru