svētdiena, 2012. gada 8. jūlijs

LIEPZIEDI



Liepziedi ir parastās liepas  (tilia cordata) zaļganbāldzeltenie ziedi, kurus kaltētus izmanto tautas medicīnā, gatavojot no tiem uzlējumu, ko dēvē par liepziedu tēju.  Kā izteiktam nektāravotam, liepziediem ir spēcīga un kairinoša smarža ar medaini saldu noti, kas pievilina bzzzzzz kukainīšus. Liepziedu medus ir ne mazāk populārs par tēju. Lai arī drogām nederīgas, liepas ir līderes Rīgas dārzos, parkos, mikrorajonu zaļajās zonās un ceļmalu apstādījumos. Jūlija karstajās dienās liepas dod pavēni pilsētniekiem un to ziedu smarža nomāc lielpilsētas viegli kūstošā asfalta smaku.

Gan liepziedu tēja, gan liepziedu medus ir tie produkti, kurus ne tikai kaut reizi ir nogaršojis katrs latvietis, bet tie joprojām ir produkti, kas biežāk vai retāk tiek lietoti vai katrā mājā. Liepziedu garša ir viena no tām īsti latviskajām garšām, diemžēl liepziedi nav īsti atraduši savu vietu kulinārijā. Drīzāk tie piedzīvo savu atdzimšanu vietējā kosmētikā.













Liepziedu tējai (angliski - linden flower tea, spāniski - infusión de tilo, franciski - tisane de tilleul) šķipsnu kaltētu liepziedu aplej ar verdošu ūdeni un trauku nosedz ar vāciņu. Tēju atstāj ievilties 5 minūtes, tad nokāš. Ja vēlas saldināt, vislabāk garšos ar liepziedu medu.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru