pirmdiena, 2012. gada 2. jūlijs

LUKUMAS BIEZENIS



Lukuma (Pouteria lucuma), ko spāniski pazīst ar vārdu lúcuma, angliski kā eggfruit, franciski -  lucuma. Plaši tiek izmantota desertos - it īpaši saldējumos un kūkās, piemēram kā pildījums merenges kūkām. Lukuma ir auglis tāda paša nosaukuma kokam, kas ir cēlies Andu kalnu grēdu pakājē. Joprojām tiek kultivēts Čīlē, Ekvadorā un Peru, kur tiek uzskatīts pat par nacionālo augli. Ja neizdodas nopirkt gatavus augļus no Latīņamerikas (ražas laiks dienvidu puslodē ir janvāris - jūnijs), tad var iegādāties lukumas biezeni vai kaltētu lukumu gabaliņos vai pulvera formā.

Kā saka peruāņu super šefpavārs Gastons Akurio, lukuma ir auglis, ko peruāņi iemācās mīlēt no bērnu dienām. Lukumas garšu ir diezgan grūti aprakstīt, tā ir salda, miltainas tekstūras, kas varētu atgādināt ķirbi un saldo kartupeli, bet daudz intensīvāka, ar ilgstošu pēcgaršu.







Lukumas mīkstums ir skaistā dzeltenā krāsā. To var izmantot gan gatavojot zemās temperatūrās -saldējumos, sorbertos, panna cotta, gan augstās temperatūrās -  crème brûlée, siera kūkās, madlēnās, mufinos. Ņemot vērā, ka lukuma ir miltaina, to var izmantot masās, kas kas nav iedomājamas bez krietna miltu daudzuma, tomēr tai trūkst glutēns, tamdēļ lukumas mīklām milti būs jāpievieno. Ne vienmēr lukumu ir viegli sapārot vai savienot ar citiem produktiem, īpaši gatavojot to zemās temperatūrās. Tā labi garšo kopā ar šokolādi, olbaltumu un piena produktiem. Lai pieradinātu latvieša garšu lukumai, iesaku to baidīt saldēdienā uz rupjmaizes bāzes. Rupjmaizes rolbiskvīts ar lukumas pildījumu ir īsts gardums, par ko man jāpasakas Ilzei, ar kuras mīļu gādību tiku pie ķocīša ar lukumas biezeni!






1 komentārs:

  1. Ārkārtīgi garšīga manta, nobaudijām Bertlīnes izstādē un ceram , ka kādreiz arī mūsu tirdzniecības ķēdēs to varēs nopirkt. Ne par velti jau tālā senatnē Turku valdnieki lielu svētku gadījumā kā īpašu gardumu pasniedza Lukumu.

    AtbildētDzēst