otrdiena, 2012. gada 10. jūlijs

ZEMEŅU MASCARPONE TARTE




Jāsāk ar kaut ko pašslavinošu - šis ir jau 100.ieraksts vīnotavā!

Tarti veido trīs daļas - mandeļu smilšu mīklas pamatne, Mascarpone krēma pildījums un zemeņu dekorējums. Rezultāts ir fantastisks! Viegla vasaras tarte zemeņu pilnbriedā! Sanāks nedaudz trausla pēc mandelēm viegli garšojoša pamatne ar maigu, bet pietiekami sātīgu krēmu, ko lieliski atsvaidzina Latvijas lauku zemenes. Tarte ir viegli pagatavojama. Mascarpone krēma proporcijas ir perfektas, lai krēms nebūtu ne pārželējis, ne arī pļurīgs. Nevajadzētu turēt tiešos saules staros, bet citādi pēc sastingšanas tarte pacieš arī siltus laikapstākļus. Var izmēģināt pildījumam pievienot rīvētu citrona miziņu vai kādu mētru, vai melisu.






1 porcija mandeļu smilšu mīkla

Mascarpone pildījumam:
500g Mascarpone siers
2 tēkj. želatīns vai 2 želatīna lapas
50ml saldais krējums
65g cukurs

400g zemenes dekorēšanai
1/2 tējk. želatīns
3 tējk. cukurs vai dabīgs zemeņu sīrups

Mandeļu smilšu mīklu uz ar miltiem apkaisītas darba virsmas izrullē apmēram 2 milimetru biezumā un ieklāj tartes formā (25 cm diametrā un 2 cm augstumā). Ieklāto mīklu sadursta ar dakšiņu un liek atpūsties ledusskapī uz stundu. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 170 grādiem. Pamatni cepot, to nedaudz noslogo, formā virs mīklas ieklājot cepampapīru un virs tā uzberot kastaņus vai pupas, lai mīkla cepoties neveido gaisa burbuļus. Pamatni cep aptuveni 20 minūtes, tad kastaņus izber no formas un noņem cepampapīru, un turpina cepšanu līdz pamatne iegūst zeltainu krāsu. To izņem no krāsns un pilnībā atdzesē.

Želatīnu uzbriedina pāris ēdamkarotēs auksta ūdens, pēc tam izkausē ūdens peldē, pievieno cukuru, kad tas izšķīdis, pielej saldo krējumu. Mascarpone krēmā iemaisa šķidro masu. Ja vēlas nodrošināties, lai tartes pamatne nepaliek mitra, to, cik planā kārtā iespējams, izklāj ar balto šokolādi (50gr.), kas izkausēta ūdens peldē. Pēc izklāšanas tarti ieliek ledusskapī uz 10 minūtēm, lai šokolāde sastingst. Tartes pamatnē vienmērīgi ieklāj Mascarpone pildījumu un nolīdzina virspusi. Liek atpūsties ledusskapī uz pusstundu.

Tartes dekorēšanai uzbriedina želatīnu un ūdens peldē kopā ar cukuru izkausē. Zemenes pārgriež uz pusēm. Tarti izņem no ledusskapja un dekorē. Zemeņu pusītes apmērcē saldajā želatīnā un ar griezuma malu uz augšu kārto uz Mascarpone pildījuma. Pēc dekorēšanas tartei ļauj ledusskapī sastingt vismaz trīs stundas, bet labāk visu nakti.



Recepte aizgūta no Ladurée izdevuma Sucré

1 komentārs:

  1. Zemenes izmercē kamēr želatīns vēl karsts? Auksts jau būs sacietējis?

    AtbildētDzēst