otrdiena, 2012. gada 10. jūlijs

MANDEĻU SMILŠU MĪKLA




Nolēmu veltīt īpašu ierakstu mandeļu smilšu mīklai (franciski - pâte sucrée aux amandes), lai katru reizi, kad to izmantoju, nebūtu jāatkārtojas un no jauna jāapraksta vai jāiekopē mīklas gatavošanas instrukcijas. Mandeļu smilšu mīkla franču konditorejā ir vienas pamatmīklas viens no pārveidojumiem, ko plaši izmanto saldo tartu pamatnēm. Mīkla ir sausa, maiga un drupena. Kā  norāda nosaukums mīklā tiek izmantotas mandeles jeb precīzāk mandeļu milti. Var, protams, izlīdzēties ar sakaltušu un sausu mandeļu samalšanu, bet, ja mandeles būs mīkstas un mitras, maļot nevarēs iegūt irdenus mandeļu miltus, bet gan ķepīgu, marcipānam līdzīgu masu. Kā daudziem konditorejas izstrādājumiem, arī šim vajadzēs precīzi ievērot sastāvdaļu daudzumu un pagatavošanas secību.

No šīs receptes sastāvdaļu daudzuma iegūst 450 gramus mīklas, kas atbilst aptuveni 25cm diametra tartes formai ar 2 cm augstām maliņām. Mīklas sastāvdaļas ir aprēķinātas 1 olai, kas savukārt ierobežo iespēju mīklas daudzumu nedaudz palielināt vai samazināt. Mīklu (tās pārpalikumus) var uzglabāt ledusskapī līdz piecām dienām. Kā lielākajai daļai franču konditorejas mīklu, arī šo nepieciešams atpūtināt ledusskapī. Izmanto visbaltākos un vissmalkākā maluma sijātos kviešu miltus, īpaši tas attiecas uz valstīm, kur ir dažādas miltu gradācijas (Itālijā - tipo 00, Francijā - T45). Latvijā izmanto augstākā labuma kviešu miltus. Vaniļas pūdercukuru ir iespējams iegādāties, bet par ērtāku un lētāku veidu uzskatu pūdercukura glabāšanu hermētiski noslēgtā traukā kopā ar vaniļas pāksti.


120g sviests
50g vaniļas pūdercukurs
25g mandeļu milti
šķipsna sāls
1ola
200g milti

Sviestu sagriež gabaliņos un pagaida līdz tas kļūst tik mīksts, lai to varētu samaisīt viendabīgā masā. Tad pa vienam sastāvdaļu saraksta secībā pievieno produktus, katru nākamo pievienojot, kad iepriekšējais ir pilnībā iejaukts mīklā. Kā pēdējos iejaucot miltus, mīklu maisa tikai tik ilgi līdz tie pilnībā iejaukušies mīklā, lai arī mīklas konsistence ir drupeni pārslaina. Ja mīkla tiks sastrādāta par daudz, tā izcepta būs cieta. Mīklu saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē un atpūtina ledusskapī vismas 2 stundas. Jo ilgāk mīkla atpūtīsies ledusskapī, jo vieglāk to būs izrullēt. Ja mīklu izmanto tartes vai tartletes pamatnei, to uz ar miltiem apbērtas darba virsmas izrullē 2 mm biezumā. Cepšanas instrukcijas var mainīties atkarībā no konkrētās tartes pildījuma īpatnībām, bet visdrīzāk tartes pamatni vajadzēs tikai apcep vai pilnībā izcept atsevišķi, to nedaudz noslogojot, lai tā cepoties neveido gaisa burbuļus.

Recepte aizgūta no Ladurée izdevuma Sucré

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru