pirmdiena, 2012. gada 2. jūlijs

ZEMEŅU GALETE




Recepte, kas oriģinālā saucas medus un balzamiko zemeņu galete, un kuru es iekāroju no tā brīža, kad to pirmoreiz ieraudzīju. Tās autorība pieder http://www.honeyandjam.com/. Man šķiet viena no tām receptēm, kas ir tik perfekti izstrādāta, ka tur nav ko pielikt vai atņemt, tas tikai izbojātu garšu un tekstūru saspēli. Tieši šo iemeslu dēļ receptē izmantotas vislabākās sastāvdaļas, tajā skaitā Latvijas lauku zemenes. Receptē kā izvēle piedāvāts izmantot miltu, cukura un mandeļu miltu maisījumu, kas zemeņu pildījumu palīdz uzsūkt un saturēt kopā. Ja izmanto vietējās zemenes, tad tas noteikti jādara, jo ogas ir mīkstas un, cepoties izjūk, un krietni sulojas.

Pilngraudu kviešu milti parasti nāk no veikala Grauda spēks, kur tos var samalt dažādās rupjuma pakāpēs, tādējādi eksperimentējot ar tekstūrām. Šoreiz uzklausot sūdzības, ka ne visiem veikals ir sasniedzams, izmēģināju Rīgas Dzirnavnieks jauno produktu - pilngraudu kviešu miltus Hercogs. Diemžēl tas nebija pareizais lēmums, jo darbošanās ar mīklu tās neelastības dēļ ir ļoti sarežģīta un piņķerīga. To, protams, var paveikt, bet labāk ieteiktu pilngraudu miltus 50:50 sajaukt ar parastajiem baltajiem kviešu miltiem vai mēģināt ar Grauda spēks sijātajiem pilngraudu miltiem. Arī ar izceptu galeti jārīkojas ļoti uzmanīgi, jo tā ir trausla. Ja tai nejauši par stipru pieskaras, garoza burtiski sairst. Tomēr garšas ziņā ļoti veiksmīga kombinācija. Kad mīklai būšu izmēģinājusi kādus citus pilngraudu miltus, pierakstīšu jaunu komentāru.







Galetes garozai/pamatnei
150g pilngraudu kviešu milti
110g sviests (tikko kā no ledusskapja)
2ēdamk. auksts ūdens
šķipsns sāls un rozā pipari

Pildījumam:
20 lielas zemenes
1tējk. sarkanvīna balzametiķis
2ēdamk. medus

Pildījuma sarecināšanai:
1tējk. kartupeļu ciete
2tējk. mandeļu milti (maltas mandeles)
1tējk. cukurs

Vispirms gatavo pamatnes mīklu. Bļodā miltus sajauc ar šķipsnu sāls un šķipsnu rozā pipariem. Sviestu sagriež gabalos un iejauc sausajās sastāvdaļās līdz veidojas drupačaina mīkla. Pa vienai karotei pievieno ūdeni. Ūdeni pievieno tikai tikdaudz, lai mīkla turētos kopa, bet tā nedrīkst palikt mitra un ķepīga. Uz cepampapīra mīklu izrullē aplī (30 cm diametrs), kopā ar cepampapīru satin rullī, lai neaizņem daudz vietas, aptin ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī atpūsties vismaz uz stundu, bet droši var atstāt arī uz nakti.

Balzametiķi samaisa ar medu. Bļodā zemenes sagriež šķēlēs un pārlej ar etiķi+medu. Atstāj savilkties garšām vismaz uz stundu, bet var atstāt arī uz nakti.  

Galeti var cept kūku veidnē ar noņemamām malām, lēzenā cepamtraukā vai uz pannas, kuru var likt cepeškrāsnī. Es cepu uz pannas (20 cm diametrs), kas 2 kārtās izklāta ar cepampapīru. Mīklu izņem no ledusskapja. Ja tā ir pārāk auksta, tā lūzīs, ja par daudz silta - plaisās un drups. Ir jānoķer mirklis, kad mīkla ir vēsa un samērā padevīga, tad to lēnām un uzmanīgi atritina, ja nepieciešams pielabo, ja tā sāk plaisāt, un maigi ieklāj pannā (mīklu atritinot, tā paliek uz cepampapīra un ar visu cepampapīru to ieklāj pannā). Tik, cik ļauj pannas diametrs, pa virsu kārto zemenes bez šķidruma un pārkaisa ar kartupeļu cieti, kas sajaukta ar mandeļu miltiem un cukuru. Brīvi palikušās mīklas malas saudzīgi uzloca uz augšu pārklājot pāri zemenēm. Uzlocītās malas pilnībā nenosedz zemeņu kārtu, tikai to sānus.

Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 190C apmēram 45 minūtes, līdz galete ir zeltaina un vidū esošās zemenes burbuļojošas. Izņem no krāsns un pārkaisa ar svaigi maltiem rozā pipariem. Atdzesē pirms izņemšanas no pannas.

1 komentārs:

  1. Man ledusskapī šobrīd stāv ķiršu - piparu un pimenta- aceto balsamico sīrups saldējumiem un limonādēm. Garšo dievīgi un galetē pēc šī piemēra arī vajadzētu būt dikti labi. Diemžēl pašai šovasar laikam vairs neiznāks šo salikumu kūkā izmēgināt - mums skābie ķirši te vakar pēdējo reizi bija tirgū pārdošanā... Bet nu tad man būs recepte, par kuras izmēģināšanu ziemā sapņot.

    AtbildētDzēst