otrdiena, 2012. gada 31. jūlijs

NEKTARĪNU PĪRĀGS


Heijā, heijā! Šodien ir izcila pīrāga diena! Šodien ir arī izcila diena sportā! Nespēju valdīt emocijas pēc lietuvietes Rūtas Meilutītes izcīnītās olimpiskās zelta medaļas peldēšanā. Šis ir pīrāgs ar uzvaras garšu, un ne tikai par sasniegumiem sportā, bet vispirmām kārtām jau par sasniegumiem konditorejā. Pīrāga mīklas recepte ir fantastiska, tiešām augstākais sasniegums šajā jomā, un attiecīgi prasa pacietību, neatlaidību un ticību savām spējām. Recepte nav sarežģīta, taču reizēm prasa emocionālu nosvērtību. Nevajag padoties brīžos, kad mīkla atkal un atkal jāstindzina ledusskapī, lai to pasargātu no sviesta kunkuļu izkušanas. Rezultāts ir tā vērts, jo būs rezultāts ar uzvaras garšu! Pīrāga garoza izcepas pietiekami trekna/sviestaina pēc garšas un kraukšķīgi pārslaina pēc struktūras, nedaudz atgādinot kārtaino mīklu. Mīkla ir sausa, un nav sasūkusi pildījumu, kā tas varētu šķist. Pildījums ir maigs, nektarīnu garšu izceļošs un saturīgs.

Pildījuma saldumu katrs var izvēlēties pēc savas gaumes. Man jebkurā desertā vispirms patīk sajust tā īpašo garšu, lai tā arī dominētu, nevis sakāpinātu cuukurainu saldumu. Cukurmīļiem vajadzēs pievienot vairāk cukuru ka norādīts receptē. Pildījumā nektarīnus iespējams aizstāt ar persikiem, kurus var cep gan ar, gan bez mizas. Lai noņemtu mizu, persikus var mizot vai mēģināt novilt mizu, ja tas tāpat vien neizdodas, tad blanšēt un pēc tam dzesēt ledusaukstā ūdenī, un tad novilkt mizu.






 

 


 





 



Pildījumam:
5 nektarīni
75g-100g brūnais cukurs
1tējk. malts kanēlis
skupsniņa svaigi malts muskatrieksts
šķipsna sāls
2ēdamk. samalta tapioka vai 3ēdamk. kartupeļu vai kukurūzas ciete

Garnējumam:
1ēdamk. piens vai ūdens
1ēdamk. brūnais cukurs
tonkas pupiņa

Pīrāga pamatnei jeb garozai: 1 porcija pīrāga mīkla, kas ir piemērota 25 cm diametra formai.

Mīkla atpūšas ledusskapī. Viegla nopūta, jo viss grūtākais jau ir aiz muguras. Gatavo mīklas pildījumu. Nektarīnus pārgriež uz pusēm, izņem kauliņus un sagriež šķēlēs. Tapioku samaļ un samaisa kopā ar cukuru (rupjus cukura graudus arī var samalt), kanēli, tikko rīvētu muskatriekstu un sāli, un to visu iemaisa sagrieztajos nektarīnos.

Darba virsmu apber ar kārtīgu miltu kārtu, pretējā gadījumā mīkla pie tās pielips, to būs neiespējami savākt un pār to zudīs kontrole. No ledusskapja izņem pusi no mīklas un izrullē aptuveni 30 cm diametra aplī un veikli ieklāj aukstā formā (formu iepriekš atdzesē ledusskapī). Rullēšana ir jāveic ātri, lai arī mīkla no sākuma rullēšanai nepadosies viegli un tā būs vairāk ar spēku jāspiež un jāstiepj. Rullēšanu sāk no centra un līdzina uz malām. Ja rullēšana ieilgst un mīkla tās laikā uzsilst, kā rezultākā sāk izšķīst sviesta kunkuļi, mīklu nekavējoties liek dzesēties ledusskapī, un pēc tam rullēšanu turpina. Šī ir pēdējā reize, kad joprojām ir jāuztraucas, lai mīkla pārāk neuzsiltu un saglabātu sviesta kunkuļus. Pēc ieklāšanas formā, mīklai pielīdzina augšējo malu, lai visapkārt formai veidotos vienāda 4 cm augsta ietvara mala. Formu ar ieklāto mīklu liek ledusskapī, kamēr tiks rullēta un piegriezta /sagriezta pīrāga virskārta. Pirms virskārtas uzklāšanas formā ieliek un izlīdzina pildījumu ar visu sulu, jo tajā ir gan cukurs, gan iebiezinātājs, kas pildījumu iebiezinās jau cepšanās laikā.
Virskārtu rullē pēc analoģijas ar apakškārtu, arī aptuveni 30 cm diametrā. Vienkāršākajā gadījumā pīrāga virskārta ir gatava, un to kā vāku var pārklāt apakškārtai, pirms cepšanas tajā izdarot glītus šķēlumus. Sarežģītākajā gadījumā virskārtu var veidot dekoratīvu, izmantojot pinuma elementus. Veidojot režģa pinumu, izrullēto virskārtas mīklu sagriež vienādās 1-1,5 cm platās strēmelēs. Pusi no strēmelēm vienā galā piestiprina pie ietvara mīklas malas, pārējās strēmeles caurauž piestiprinātajām strēmelēm, vienu laižot pa apakšu, otru - pa augšu. Pinums arī ir jāveido ātri, jo uzsilusi mīkla būs staipīga un sāks ķept. Kad pinums ir pabeigts, to pārsmērē ar ūdeni vai pienu un apber ar brūno cukuru. Pīrāgu liek cepties.

Pirmās 20 minūtes pīrāgu cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 220 grādos, pēc tam karstumu samazina uz 190 grādiem un turpina cepšanu vēl 30-40 minūtes līdz kamēr pīrāga virskārta kļūst zeltaini brūna un pildījums cepoties burbuļo. Ja kādā mirklī virskārta sāk brūnēt par daudz, to pārklāj ar foliju. Vispārējais ieteikums ir atdzesēt pīrāgu pirms pasniegšanas, tomēr tas garšo lieliski silts, kamēr pildījums vēl nav pilnībā sabiezējis un viegli notek gar malām. Pirms pasniegšanas pārrīvē ar tonkas pupiņu.

1 komentārs: