otrdiena, 2012. gada 10. jūlijs

TZATZIKI MĒRCE



Tzatziki (mēdz būt vēl daži citādi transliterācijas varianti) ir mērce, ko radījušas Egejas jūras piekrasti apdzīvojošās tautas mūsdienu Grieķijas un Turcijas teritorijās. Tai ir ļoti svaiga, spirgta un atvēsinoša garša. Mērces pamatā ir biezs, vislabāk aitas vai kazas piena jogurts, kuru grūti aizvietot, bet var mēģināt notecināt kādu biezu mājās gatavotu jogurtu, atstājot uz nakti ledusskapī. Pievienojot vairāk sastāvdaļas tzatziki mērce pārvērtīsies teju par salātiem, ko pasniedz kā atsevišķu mezze sastāvdaļu.

Tzatziki lieliski sader kopā ar pitas maizi, grilētu jēra gaļu, baklažāniem, cūku pupām. Tradicionāli pasniedz kā mērci pie souvlaki un girosa. Kaperi, sumaks un merquen nav tradicionālās sastāvdaļas, bet gan mana  recepte. Pasniedzot ar kādu zivi, mēdzu pievienot rīvētu citrona miziņu. Esmu gatavojusi arī ar avokādo un avotkresēm, un lociņiem jau kā salātus pie auksti kūpinātas vistas un ar fenheli pie auksti kūpinātas zivs.
grieķu jogurts
svaigie gurķi
ķiploks
kaperi
citrona sula vai šķidrums no konservētiem citroniem
garšaugi - dilles, piparmētra, (citronmētra, citronmelisa, koriandrs)
smalkais jūras sāls
baltie pipari vai asākai garšai urfa pipari
sumaks
merquen (var aizstāt ar čilli un kuminu)

Mērce, kas jāgatavo pēc garšas, piešaujot vairāk citrona sulu, vai ķiploku, vai garšaugus, kas kuru reizi vairāk tīk. Ja gurķi ir maziņi, tādi, kam vēl nav izveidojušās sēklas, tos sagriež smalkos gabaliņos. Ja gurķiem sēklas ir jau izveidojušās, tad tās ar karoti izgrebj, un izgrebto gurķi sagriež smalkos gabaliņos. Gurķa gabaliņus sajauc ar sāli un liek sietā, lai notek šķidrums. Šo posmu nevajag uzskatīt par lieku laika šķērdēšanu vai pārmērīgu smalkumu, ko var arī izlaist, it īpaši, ja par pamatu nav ņemts grieķu jogurts, jo pretējā gadījumā mērce pārmēru atsulosies. Bļodā ieliek jogurtu un pievieno ķiplokspiedē izspiestu ķiploku, smalki sagrieztus kaperus, citrona sulu, smalki sagrieztus garšaugus un notecinātos gurķus. Pēc garšas pievieno garšvielas - sumaku, merquen, sāli un piparus. Liek ledusskapī vismaz uz pāris stundam, lai savelkas garšas. Pasniedz vēsu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru