piektdiena, 2012. gada 20. jūlijs

GVAKAMOLE (GUACAMOLE)



Kas nu kuros platuma grādos aug piemājas dārziņā. Ja no otrā stāva loga pastiepjot roku var noplūkt nobriedušu, gatavu avokado, tad atliek tik vien, kā izdomāt veidu, kā to garšīgi apēst. Viens no vienkāršākajiem ir biezenis vai aukstā mērce. Ja austrumos gatavo humusu no turku zirņiem un līdzīgas biezeņmērces no citiem dārzeņiem, tad Dienvidamerikā avokado pārvērš gvakamolē. Domājams, ka šādu biezeni gatavoja un gatavo it visur, kur vien ir pieejami avokado, taču pārējā pasaule to pazīst kā acteku kulināro mantojumu ar navatlu izcelsmes vārdu - gvakamole. Recepšu ir milzum daudz, šī ir manējā. Atkarībā no lietojuma dažādoju gvakamoles asumu, ja gatavoju arī svaigu tomātu salsu pico de gallo, tad gvakamole kontrastā tai ir maigāka un bez tomātiem. Ja gribas ko pikantāku, tad piešauju vairāk čilli, kādu no meksikāņu tradicionālajām šķirnēm - chile mulato, chile pasilla, chile ancho, chile morita.







Hass šķirnes avokado (Persea americana) nosaukta tās pirmā komercializētāja un patentētāja amatierdārzkopja Rūdolfa Hāsa (Rudolph Hass) vārdā. Kokā tā augļi ir tumši zaļā krāsā, bet nogatavojoties maina krāsu uz vēl tumšāku toni - līdz pat purpura melnīgsnējam. Tos ir viegli atpazīt pēc raupjās, stingrās, nelīdzenās un grumbuļainās mizas. Salīdzinājumā ar otru komerciāli izplatīto šķirni Fuerte, Hass avokādo mīkstums ir sviestaināks, ar augstāku tauku un zemāku ūdens saturu un bez šķiedrām. Ja izdodas atrast Gwen, Reed vai Negra de la Cruz, tās arī ir ļoti garšīgas šķirnes.




Hass avokado
pussīpols
puslaims (sula)
1 ķiploka daiviņa
1 tomāts (pēc izvēles)
avokado eļļa
gabaliņš čilli (chile mulato vai chile pasilla, vai chile ancho, chile morita)
rupjais jūras sāls
smalki sakapāts koriandrs (pēc izvēles)

Avokado pārdala uz pusēm, izņem sēklu un izgrebj mīkstumu. To sastampā un pievieno saspiestu ķiploku un sīpolu, laima sulu, smalki sagrieztu čilli un sasāla. Ja gvakamoli vēlas šķidrāku, tajā iemaisa nedaudz eļļu. Ja vēlas, pievieno sagrieztu tomāta mīkstumu (bez sēklām un mizas) un pārber ar smalki sakapātu koriandru.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru