pirmdiena, 2012. gada 23. jūlijs

KUKURŪZAS MILTU MAIZĪTES





Šī ir recepte vienkāršām un nepretenciozām brokastu vai pikniku maizītēm ar kukurūzas miltiem. Es izmantoju smalka maluma iepriekš neapstrādātus kukurūzas miltus, kas domāti polentai. Tieši kukurūzas milti maizītēm piešķir mīlīgu  dzeltenu krāsu un atsperīgu tekstūru. Mīkla ir vienkārša un ātri pagatavojama. Gardākie rezultāti sasniedzami, ja mīkla pirmoreiz tiek raudzēta iepriekšējās dienas vakarā, tad tā ledusskapī pa nakti lēni tiek raudzēta otrreiz un nākamās dienas rītā cep maizītes. Ja laika ir maz un maizītes nepieciešamas fiksi, tad otrreizēja raudzēšana notiek pēc maizīšu izveidošanas turpat uz pannas istabas temperatūrā.

Turpmākās bildes bērniem labāk nerādīt. Jāatzīst gan, ka vislabākie iegriezumi sanāk tieši ar žileti. Tas tik daudz neattiecas uz šīm maizītēm, kur iegriezums ir viens vienīgs un vienkāršs, bet veidojot sarežģītus, savstarpēji saistītus iegriezumus.







 




 






200g kviešu milti
100g kukurūzas milti
180ml ūdens
12g svaigais maizes raugs
šķipsna sāls

Raugu sadala pa pikucīšiem un izšķīdina siltā ūdenī. Bļodā sajauc abus miltus ar sāli un pievieno šķidrumu. Sastāvdaļas sastrādā mīklā un saveļ bumbu, kuru tālāk mīca uz ar miltiem apkaisītas darba virsmas aptuveni 10 minūtes. Mīkla ir gatava, kad tā rokās kļūst elastīga un padevīga. Mīklu saveļ bumbā, liek atpakaļ bļodā, pārklāj ar dvieli un siltā vietā ļauj tai uzrūgt līdz tā dubultojusies apmērā. Tad atgāzē mīklu, ar delnu izsitot no tās gaisu, to no jauna saveļ bumbā un liek polietelēna maisiņā, kur tai pietiks vieta  dubultoties. Tad to uz 12 stundām (nakti) liek ledusskapī otrrizējai rūgšanai.

Mīklu izņem no ledusskapja un atkal atgāzē, izsitot gaisu. Mīklu sadala 8 daļās un no katras daļas izveido apaļu, nedaudz saplacinātu maizīti un tās kārto uz cepampannas, kas apklāta ar cepampapīru. Maizītes pārklāj ar dvieli un atstāj uzrūgt līdz tās dubultojas (aptuveni 30 minūtes).

Tikmēr dziļu cepampannu noregulē uz zemākā cepeškrāsns nodalījuma, atstājot vidējo maizīšu cepšanai, un uzkarsē cepeškrāsni līdz 250C. Kad maizītes uzrūgušas, to virspusē ar ūdenī samitrinātu asu žileti/nazi izdara vienu iegriezumu. Pannu ar maizītēm liek cepties cepeškrāsnī un dziļajā cepampannā (uz apakšējā nodalījuma) ielej krūzi auksta ūdens. Cep 20-25 minūtes. Ja neveido mazas maizītes, bet vienu maizes klaipu, attiecīgi paildzinās cepšanas ilgums. Gatavas maizītes ir ar zeltainu garozu. Ja karstai maizītei pieklauvē pie apakšējās garozas, dobja skaņa liecina, ka tā ir izcepusies. Tās atdzesē uz restītēm.






 


 



 

1 komentārs: