ceturtdiena, 2012. gada 12. jūlijs

ZEMEŅU UN ROZĀ PIPARU SALDĒJUMS



 
Zemeņu un rozā piparu salikums ir vēl viena no lieliskajām garšu kombinācijām. Gatavo klasisko vaniļas saldējumu no vārītas vaniļas mērces, kas var būt treknāka kā parasti, jo tiks sajaukta ar zemeņu un rozā piparu biezeni.

 


Rozā pipars (Schinus terebinthifolius) patiesībā nemaz nav pipars, bet gan Anakardiju dzimtas koka (kāpelējoša krūma) saukta par Brazīlijas piparkoku auglis. Kā priekšā pasaka nosaukums, tā izcelsme ir Dienvidamerikas tropi un subtropi Brazīlijas, Argentīnas un Paragvajas teritorijā.  Roza pipars ir apmēram pipara lielumā un tam piemīt piparam raksturīgais sīvais asumiņš, taču pēcgaršā tas ir daudz maigāks un saldenāks. Tieši šī iemesla dēļ tas lieliski der desertos un zivju ēdienos, kur īstie pipari var būt par spēcīgiem. Izteikta smarža roza pipariem parādās tikai tad, kad tie tiek sadrupināti vai samalti. Bez tā kulinārajām īpašībām, Brazīlijas piparkoku Dienvidamerikā audzē kā dekoratīvu augu tā lapotnes un krāsaino augļu dēļ. Augam ir aromātiska sula, kas var izraisīt ādas apdegumus.

 






Zemeņu-piparu biezenim:
450g zemenes
1 ēdamk. rozā pipari
50g cukurs
1 cm garš ingvera gabals
2ēdamk. gaišais rums
vaniļas pāksts

Vaniļas mērcei:
4 olu dzeltenumi
350ml saldais krējums
50ml piens
50g cukurs

Vāra vaniļas mērci. Kastrolī uzkarsē pienu un krējumu kopā ar vaniļu (pāksts gareniski pārgriezta uz pusēm un sēklas izkasītas), nosedz ar vāku un atstāj ievilkties. Tikmēr olu dzeltenumus saputo ar cukuru biezās un stingrās putās tā, ka miksera lāpstiņas masā atstāj nezūdošas pēdas. Turpinot putot olas vislēnākajā režīmā, lēnā strūklā pielej pusi no piena-saldā krējuma maisījuma. Pēc tam to atlej atpakaļ kastrolī un karsē līdz 68 grādiem. Šādā temperatūrā olu dzeltenumi tiek pasterizēti, kā arī tie sāk savilkties, padarot mērci tumīgāku. Pie augstākas temperatūras olas izvārīsies un, mērcē parādoties kunkuļiem, tā būs sabojāta. Noņem no uguns un mērci izkāš caur sietu traukā, kuru pēc tam iegremdē aukstā ūdenī ar ledu, piemēram virtuves izlietnē. Kad mērce ir atdzisusi, to uz 4 stundām ieliek atpūsties ledusskapī. Šo procesu sauc par saldējuma bāzes nogatavināšanu, kas nodrošina labāku saldējuma tekstūru un struktūru.

Gatavo zemeņu - rozā piparu biezeni. Zemenes sagriez mazos gabaliņos, ingveru sagriež šķēlēs un piparus samaļ, liek kastrolī, pieber cukuru un uzvāra. Tad uz lēnas uguns pavāra 2 minūtes, izberž caur sietu un atdzesē. Kad atdzisis līdz istabas temperatūrai, iemaisa rumu un dzesēšanu turpina ledusskapī

Šajā brīdī mērci liek vai nu saldējuma mašīnā, kuru darbina pēc instrukcijas vai arī pārlej lēzenā traukā ar vāku un liek saldētavā. Ja izvēlas pēdējo variantu, saldējumu ik pēc 45 minūtēm ar putojamo slotiņu viegli uzkuļ. Šī darbība nodrošina, ka saldējums sasalst lēnām un vienmērīgi un neveido viengabalainu ledus kluci. Otrās putošanas laikā vaniļas mērcē iejauc zemeņu-rozā piparu biezeni. Pēc tam saldējumu puto vēl divas reizes.

 








Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru