otrdiena, 2012. gada 3. jūlijs

RUPJMAIZES ROLBISKVĪTS AR LUKUMAS PILDĪJUMU





Rupjmaizes rolbiskvīts ir latviešu konditorejas klasika - vēl viens veids paralēli rupjmaizes kārtojumam un maizes zupai, kur rupjmaize desertā spēlē galveno lomu. Savukārt lukuma ir čīliešu un peruāņu desertu klasiska. Mēģināju savienot šīs divas ļoti izteiktās un tradicionālās garšas - latviešus pieradinot pie lukumas un dienvidamerikāņus pie rupjmaizes. Daudzas garšas ar kurām mēs teju vai piedzimstam, pie kurām pierodam ar pirmajiem kumosiem, kuras mums tik ļoti pietrūkst atrodoties svešumā, var likt svešiniekam riebumā savilkt seju.

Ārzemnieku gaumei nav viegli pieradināt rupjmaizes garšu, īpaši tos, kas nekad mūžā nav dzirdējuši par rudziem, kur nu vēl tos redzējuši vai ēduši. Tad nu lūk, saputotu olu biskvīts, kurā ierullēts pildījums, ar dažādiem jocīgiem nosaukumiem ir starptautiski atzīts konditorejas izstrādājums. Angliski runājošajās zemēs biežākais nosaukums ir Swiss roll, spāniski  - brazo de gitano (Spānijā), brazo de reina (Čīlē),  pionono - Argentīnā un Perū, franciski  - gâteau roulé. Ja biskvītam miltu vietā izmanto rupjmaizes rīvmaizi, sanāk tumšs rolbiskvīts ar diezgan izteiktu rupjmaizes aromātu un vieglām rupjmaizes notīm garšā. Latviski garšīgi, taču neuzbāzīgi pie rupjmaizes nepieradušam.

Esmu pieņēmusi par pašsaprotamu, ka lielākā daļa dienvidamerikāņu deserti manai garšai ir pārsaldināti. Vairs neraucu degunu, jo zinu, ka cukurs nomāks jebkuru citu garšu un izbrīnā neieplešu acis, ja kopā ar tasi espresso tiek pasniegti trīs cukura graudiņi. Toties lukuma mani pieradināja, kaut arī pirmajā reizē nebiju sajūsmā, lai teiktu, ka neko gardāku neesmu baudījusi. Manai gaumei lukuma kopā ar saldu putukrējumu un vēl kondensēto pienu ir šausmīgi salda un nebaudāma. Tieši šī iemesla dēļ nevaru atkārtot lielisko peruāņu vai čīliešu šefpavāru receptes, un nākas pašai izdomāt jaunus sastāvdaļu savienojumus. Tās kombinācijas, kadās man garšo lukuma, saprotams nav tās ierastākās Dienvidamerikā. Kopā ar lukuma man prasās kaut kas skābens, kas līdzsvaro tās saldi miltaino garšu, nepadarot to šķebīgu. Toties pavisam atteikties no lukumas vairs nevaru, un tagad, saņemot dāvanā ķocīti ar lukumas biezeni, manas acis priekā iemirdzējās.

Tā kā lukuma lieliski sader kopā ar piena produktiem, tad ir vairākas izvēles iespējas pildījuma bāzei - putukrējums, mascarpone, grieķu jogurts, skābais krējums. Ja es priekšroku dodu sarakstam, sākot no beigām, tad latīņamerikāņi to darītu pretēji. Latviskākai garšai pildījumu var papildināt ar ļoti svaigu rikotu (ricotta). Un ieteiktu rikotu uzskatīt par piena sūkalu sieru nevis kaut kādu svešzemju ievazājumu latviešu virtuvē. Daudziem konditorejas izstrādajumiem rikota ir piemērotāka kā biezpiens dēļ savas maigās tekstūras.

Rupjmaizes biskvītam:
vislabākās kvalitātes brīvi turētu vistu dētās olas
5 ēdamk. brūnais cukurs
5 ēdamk. rupjmaizes rīvmaize (piem., Sērenes)

Pildījumam:
lukumas biezenis vai mīkstums
skābais krējums, grieķu jogurts vai mascarpone
rikota un/vai ogas





Lielā bļodā ar mikseri puto olas ar cukuru līdz veidojas čagana, pūkaina un biezējošas konsistences masa bālā krāsā (arī tad, ja mājas vistu olu dzeltenumi ir spilgti dzeltenā krāsā). Olas ir pietiekoši uzputotas, ja miksera lāpstiņu atstātais raksts saglabājas masā. Tad pa karotei masā ieputo rīvmaizi.

Cepampannu izklāj ar cepampapīru un tajā vienmērīgi ietecina mīklu, ja nepieciešams mīklu pannā izlīdzina. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180C apmēram 15 minūtes. Cepšanās laikā krāsns durvis labāk nevirināt. Pirms izņemšanas no krāsns, biskvīta gatavību var pārbaudīt, iedurot tajā ar kociņu. Biskvīts ir izcepies, ja masa pie kociņa nav pieķērusies. Biskvītu dažas minūtes atdzesē, tad vēl krietni siltu to sarullē, nenoņemot cepampapīru. Atdzisušu biskvītu ir prakstiski neiespējami sarullēt, lai tas neielūztu.








Gatavo pildījumu. Krējumam pēc garšas pievieno lukumas biezeni, un pēc ieskatiem rikotu un kārtīgi izmaisa līdz visi produkti sajaukušies.







Kad biskvīts ir pilnībā atdzisis un pildījums ir gatavs, to uzmanīgi atloka un atdala no cepampapīra. Vienmērīgi apsmērē ar pildījumu  un apber ar ogām, un atkal sarullē. Ruletes virspusi var plānā kārtiņā apbērt ar pūdercukuru un/vai rotāt ar tām pašam ogām, kas pildījumā. Ja rulete netiks ēsta stundas laikā, to labāk glabāt ledusskapī pārsegtu ar pārtikas plēvi, un dekorēšanu veic pēc izņemšanas no ledusskapja. Ruleti ceļ galdā istabas temperatūrā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru