svētdiena, 2012. gada 29. jūlijs

KRĀSNĪ CEPTI PERSIKI AR MASCARPONE



Krāsnī cepti āboli, kad virtuvi piepilda salds aromāts ar kanēļa un krustnagliņu notīm, ko labi saož arī lapsenes, ir rudens klasika katra latvieša mājās. Pirms ābolu sezonas uz Latviju atceļo silto zemju augļi - aprikozes, nektarīni un persiki. Visvairāk tos notiesā svaigus, lai arī tie ir ļoti piemēroti konditorejai, īpaši cepti - pīrāgos, kūkās un tartēs.
Krāsnī cepti persiki ir vienkāršākais un ātrākais no šiem ēdieniem. Persikus var lieliski savienot ar dažādiem garšaugiem. Es izvēlējos sabalansēt pa drusciņai no visa spektra - salda, skāba un rūgtena - brūnais cukurs+laima sula+bērzu sulu sīrups. Recepte tiem, kam patīk garda vienkāršība. Vienkārši cepti persiki kļūst par desertu, tos pasniedzot ar saldējumu, putukrējumu, Mascarpone krējumsieru vai jogurtu. Savdabīgu garšas niansi piešķir Latvijas produkts - bērzu sulu sīrups, ko vāra Linards no http://sula.lv/
Ar garšām noteikti var variēt pēc gaumes - persikus var sakaramelizēt un pārbērt ar sāls pārslām, tad sanāks sālīta sviesta karamele ar persikiem. Lieliski der arī citas kombinācijas - citrontimiāns ar bērzu sulu sīrupu, apelsīnziedu ūdens ar medu, citronverbēna ar kļavu sīrupu.





persiki
bērzu sulu sīrups
brūnais cukurs
laims (sula)
Pasniegšanai: Mascarpone+cukurs+olu baltumi, citrontimiāns, tonkas pupiņa

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Persiku pārgriež uz pusēm un izņem kauliņu. Pēc tam liek cepampannā uz ieklāta cepampapīra ar griezuma vietu uz leju. Pārlej ar bērza sulu sīrupu, pārber ar brūno cukuru un uzspiež laima sulu. Liek cepties cepeškrāsnī pusstundu līdz 40 minūtes. Izcepušies persiki ir mīksti, nedaudz karamelizējušies, bet nezaudējuši formu. Tikmēr pagatavo krēmu, saputojot olbaltumus, kad tie ir stingrās putās, pievieno cukuru un krējumsieru. Puto līdz krēms iegūst viendabīgu konsistenci. Persikus karstus no pannas ceļ galdā ar vēsu krēmu, pārkaisītus ar citrontimiānu un pārbērtus ar tikko rīvētu tonkas pupiņu. Pasniedz ar..... neuzminējāt (vismaz tie, kas mani labi pazīst) ar labi atdzesētu saldo/pussaldo bērzu sulu dzirkstošo vīnu no Linarda klāsta http://sula.lv/ . Lai gan daudz piemērotaks bija 2011.gadā pieejamais bērza sulu Dzintara vīns, ko es ļoti ceru, ka Linards atsāks ražot.











1 komentārs:

  1. Šāda ideja man vēl nebija ienākusi prātā- paldies, būs jāpamēģina!

    AtbildētDzēst