svētdiena, 2012. gada 15. jūlijs

UZ GRILA CEPTAS PITAS






Tagad pati pārliecinājos, kā rodas kulinārijas atklājumi. Nevarētu teikt, ka tam nepieciešama vesela molekulārās gastronomijas laboratorija. Tāpat ne visas vilšanās nozīmē neizdošanos, un nejaušības reizēm var pārvērst par apbrīnas vērtiem efektiem. Varu iedomāties, ka daudzus gadsimtus pirms manis, tieši šadā pat veidā, kāds atklāja, ka ikdienišķā maizīte ir uzpūtusies, vidū veidojot lielu gaisa kabatu, ar kuru pat ērtāk kā iepriekš varēja satvert gaļas gabalu vai citu ēdamlietu. Un tā dzima pitas maize.

Biju sameklējusi plakanmaizes recepti, kuru varētu izcept uz grila. Iznākumam bija jābūt maizei ar stingru garozu un vismaz puscentimetru biezu un pūkainu mīkstumu. Jau sen ir licies diezgan bezgaumīgi sarūpēt bioloģiski audzētus zaļumus, mājās gatavotas mērcītes, vietējo zemnieku audzētu dzīvnieku gaļu un..... irdināto, nedaudz skābi smaržojošo baltmaizes batonu. Patiesībā uz grila ir redzēts itin viss - dažādas gaļas un subprodukti, dārzeņi un augļi. Biju pārliecināta, ka uz grila izcept plakanmaizi ir samērā vienkārši un recepte nevar sagādāt nekādas problēmas, jo bez sausā rauga vēl nepieciešams ir tikai ūdens un milti. Sliktākajā gadījumā ūdeni varētu aizstāt ar alu. Ar mīklu, mīcīšanu un rūgšanu arī nekādu problēmu nebija. Ja grilēšana notiek pie mājām, tad mīklas pagatavošana būs pavisam ērta, ja jādodas netālā izbraukumā, tad mīklu var iemīcīt iepriekš un pa ceļam tā jau būs uzrūgusi. Uz grila maizīte smuki cepās, līdz vienā mirklī strauji uzpūtās kā milzu balons. Tas pats notika arī ar visām pārējām maizītēm. Nevarētu teikt, ka tā bija vilšanās, drīzāk efektīvs pārsteigums. Starp citu, iepriekš biju domājusi, ka varbūt labāk iepriekš mājās sacept pitas maizes, ko jau reiz biju cepusi cepeškrāsnī. Taču gribējās redzēt, kā maizīte cepas uz grila, un tādai tikko ceptai tiktu piedots arī kāds brāķis. Tomēr grilēt pitas maizes nedomāju, jo cepeškrāsnī ceptās pilngraudu pitas prasīja uzmanību, lai mīkla būtu pietiekami mitra.

Šīs pitas visgaršīgākās ir tikko grilētas vai ēstas grilēšanas dienā, turklāt izceptas tās nevajadzētu turēt tiešos saules staros, grila tuvumā vai citā karstumā, jo tām ir tendence ātri apkalst. No šī sastāvdaļu daudzuma sanāks 6-7 pitas. Daudzums ir izvelēts tik mazs, lai darba virsmas neesamības gadījumā mīklu varētu izmīcīt rokās. Maizes mīklai var pievienot garšvielas vai sēklas, piemēram, sumaku un sezama sēklas.








225g milti
150ml ūdens
5-6g sausais maizes raugs
šķipsna sāls

Bļodā sajauc miltus ar raugu un sāli, pielej remdenu vai siltu ūdeni. Veido mīklu un to mīca līdz tā kļūst elastīga. Saveļ bumbā un raudzē aptuveni stundu vai līdz kamēr mīkla dubultojusies. Siltā un saulainā laikā mīkla dubultosies jau ātrāk. Uzrūgušo mīklu sadala  6-7 daļās un katru no tām saveļ bumbā. Mīklas bumbas izrullē vai saplacina un liek cepties uz grila. Pēc pāris minūtēm pita uzpūtīsies ar gaisa kabatu. Ir pilnīgi pietiekoši pitu grilēt tikai no vienas puses, bet, ja vēlas restīšu nospiedumus no abām pusem, maizīti apveļ otrādi un grilē arī no otras puses.
Lai būtu pārliecināta, ka nav sanācis pārpratums, šo pašu recepti izmēģināju vēlreiz, bet mājās uz grilpannas. Arī šoreiz visas maizītes uzpūtās. Tāpēc droši iesaku šo recepti kā ideālo grilēto pitu recepti uz grila vai grilpannas.




3 komentāri: