otrdiena, 2012. gada 26. jūnijs

AVOTKREŠU PESTO



Avotkreses ir izteikts modes produkts - te tās tiek celtas debesīs, te atkal krīt aizmirstībā. Senākos laikos avotkresēm ir piedēvētas dažādas teju brīnumainas dziednieciskas īpašības, iespējams tamdēļ, ka tās satur vairāk C vitamīnu kā apelsīni, vairāk kalciju kā piens un vairāk dzelzi kā spināti.

Jau vairākus gadus avotkreses piedzīvo īstu bumu Anglijā. Kādreiz Hempšīra un Dorseta ir bijušas īpaši piemērotas vietas avotkrešu audzēšanai, par to liecina dzelzceļa līnijas nosaukums šajā posmā - Watercress line. Pēc daudziem aizmirstībā pavadītiem gadiem avotkreses piedzīvo kārtējo augšāmcelšanos - tās savu uzvaras gājienu piedzīvo ne tikai restorānos, bet arī angļu mājas ēdienos. Zemnieku tirdziņos Latvijā šad un tad avotkreses ir nopērkamas, taču lielākie noņēmēji esot Rīgas restorāni, bet pilsētnieki avotkreses pērkot nelabprāt.

Avotkreses labi sader kopā ar visa veida zivīm, ar citrusiem, ar kazas sieru, bifeļu rikotu, mocarellu, kartupeļu un olu ēdieniem.





 




saišķis avotkreses
2 ēdamkarotes pistācijas vai pīniju rieksti
1 ēdamkarote pekorīno (pecorino) siers
vīnogu kauliņu vai nerafinēta saulespuķu eļļa
jūras sāls
baltie pipari


Godīgi atzīstos - šis pesto gatavots blenderī. Sāk ar krietnu šļuku vai divām eļļas un tad pa mazām porcijām pievieno avotkreses. Visērtāk blenderi ir darbināt pulsējošā režīmā. Beigās smalcina riekstus un sieru, pēc garšas pievieno sāli un piparus. Var pievienot arī ķiploku un citrona sulu, it īpaši ja pesto tiks celts galdā ar zivīm.

Avotkrešu vāze ir no Piebalgas Porcelāna fabrikas www.porcelanadarbnica.lv

1 komentārs: