svētdiena, 2012. gada 10. jūnijs

ZEMEŅU SKONES



Manā izpratnē šīs ir skones, lai arī amerikāņu kulinārā tradīcija pazīst terminu biscuits - biskvīti, ar to saprot pilnībā citu konditorejas izstrādājumu kā briti. Jo britu biskvīti ir plāni un trausli sviesta mīklas cepumi, savukārt amerikāņiem tie ir uzpūtušies, pūkaini un pārslaini konditorejas izstrādājumi no miltiem, sviesta, saldā krējuma un cepamā pulvera kā mīklas irdinātāja un dubultotāja. Ņemot vērā saldā krējuma izmantošanu receptē, tos mēdz dēvēt arī par krējuma biskvītiem - cream biscuits. Esmu mēģinājusi veikt teju vai antropoloģisku pētījumu par skonēm, par ko esmu iecerējusi pastāstīt citreiz. Tāpēc pieturēšos pie britu tradīcijas šo izstrādājumu saukt par skonēm.

Cream tea paraža nosaka, ka pie skonēm pasniedz, bez šaubām, tēju ar pienu, un pašas skones bagātina ar zemeņu ievārījumu un sarecinātu krējumu - clotted cream. Zemeņu laikā skones var bagātināt ar ļoti gatavām zemenēm. Protams, tās sanāks nedaudz mitrākas kā ierasts, bet gatavas zemenes būs tā izcepušās, ka vārda tiešā nozīmē kusīs mutē. Iesaku neizmantot svešzemju cieti-grabošās, bet drīzāk pārgatavojušās un mīkstas vietējās zemenes. Recepte ir aizgūta no http://smittenkitchen.com/. Lai skones uzpūstos, svarīgi ir negrozīt formiņu pie skones formas veidošanas. Kad mīkla ir izrullēta, tad ar formiņu perpendikulāri darba virsmai to spiež uz leju līdz tā saskaras ar darba virsmu. Tā ir vienīgā kustība ar formiņu, nekādas apļošanas un riņķveida kustības. Ar vienu asu un noteiktu kustību skoni izspiež un liek uz pannas. Kā formiņu labāk izmantot plānu metāla formiņu, kas ar asu maliņu sagriež mīklu.

280g milti
1tējk. cepamais pulveris
50g cukurs
1/2tējk. sāls
85g sviets (auksts, tikko kā no ledusskapja)
2 saujas ļoti gatavas zemenes
200ml trekns lauku saldais krējums

Vispirms nomazgā zemenes, nosusina un atdala no zaļās kauslapas. Katru zemeni sagriež četrās daļās. Bļodā sajauc visas sausās sastāvdaļas. Sviestu sagriež gabalos un ar pirkstiem iestrādā sausajās sastāvdaļās līdz veidojas drupačām līdzīga mīkla. Ņemot vērā nelielo sviesta daudzumu, drupačas būs diezgan sausas. Drupaču mīklā ieber zemenes, un izmaisa līdz tās apviļājušās ar drupačām. Tad pievieno saldo krējumu un ar karoti maisot, cenšas panākt viendabīgu mīklas konsistenci. Līdzko visas sastāvdaļas ir apmēram sajaukušās, maisīšanu pārtrauc, jo perfekcija šai mīklai var vienīgi kaitēt.

Darba virsmu bagātīgi apbārsta ar miltiem, uz tās uzliek mīklu un atkal bagātīgi apbārsta ar miltiem un cenšas to izrullēt/saplacināt (mīkla nav elastīga, tapēc to par rullēšanu grūti nosaukt) 5 centimetru biezumā. Ar apaļu formiņu izspiež skones, ievērojot iepriekš aprakstīto noteikumu par formiņas nevirpināšanu. Skones ar 3-4 cm atstarpi kārto uz pannas, kas izklāta ar cepampapīru. Cep  iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 220C apmēram 15 minūtes vai līdz kamēr skones krāsojas zeltainas. Zemenes, kas būs tuvāk pannas pamatnei, vai skoņu ārmalām var pilnībā sašķīst, un tas nav jāuzskata par šīs receptes defektu. Izņemot no krāsns, nedaudz atdzesē, var pasniegt siltas vai pilnībā atdzisušas. Kā priekšā pasaka tradīcija, pasniedz pie pēcpusdienas tējas.










 




 




 


 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru