ceturtdiena, 2012. gada 28. jūnijs

ETIOPIEŠU BROKASTU OLAS


Šīs ir brokastu olas ar asumiņu. Olas ir izplatīts brokastu ēdiens daudzās valstīs. Etiopijā vistas ir teju vai savvaļas putni, pirmkārt viņām pašām jācīnās par barību, jo vistas barot nevienam nenāk prātā, otrkārt tur nav mums tik pierastie mājas mīluļi-vistu dabiskie ienaidnieki - kaķi un suņi. Vistas dēj smukas olas, kam starp citu Etiopijas ortodoksālajā baznīcā ir mūžīgas dzīves simbols - bez sākuma un beigām. Vispār jau etiopiešu kulinārijā ir daudz simbolisma. Šī recepte apvieno sakultas olas ar tomātiem un pikantu, autentiski lokālu garšu. Autentiskai garšai būs vajadzīgs pikucis aromātiskā sviesta, kas ēdienam piešķir īpašu noti un pēcgaršu. Gan berbere, gan niter kibbeh tradicionāli pievieno ļoti daudziem ēdieniem. Būtībā Etiopijas virtuve bez tiem ir neiedomājama.

Atkarībā no gadalaika izmanto svaigus vai konservētus tomātus. Vasara jau vidū, bet Latvijas tomātu raža nav iepriecinoša. Jaunās tehnoloģijas ar tomātu audzēšanu kokosa substrātā diemžēl atstāj negatīvu iespaidu uz nogatavojušos tomātu garšas buķeti. Tā kā diezgan daudzus tomātus esmu izbrāķējusi kā salātiem nederīgus, ir iekrājies tomātu groziņš, kurus varētu termiski apstrādāt un pagatavot no tiem kaut ko, kur tomāts nav galvenā sastāvdaļa.











1 vidējs sīpols
3 ķiploka daiviņas
4 tomāti (svaigi vai konservēti)
3 olas
1-2 tējk. berbere garšvielu maisījums
pikucis aromātiskais sviests - niter kibbeh
eļļa cepšanai

Pannā uzkarsē eļļu un viegli apcep smalki sagrieztu sīpolu un ķiploku, pievieno sagrieztus tomātus un berbere, visu sasautē līdz veidojas mērce. Pievieno olas un iemaisa tomātu masā. Kad olas gatavas, pievieno pikuci niter kibbeh un izmaisa. Ceļ galdā ar etiopiešu tradicionālo tefa miltu plakanmaizi - indžeru vai brokastu grauzdiņu.

1 komentārs: