pirmdiena, 2012. gada 25. jūnijs

JAUNO KARTUPEĻU SALĀTI AR TZATZIKI MĒRCI


Jāņu laiks neapšaubāmi ir arī jauno kartupeļu ražas laiks. Tzatziki ir mērču klasika, kas cēlusies kaut kur Egejas jūras apskalotās teritorijās, kas mūsdienās veido tādas valstis kā Grieķija un Turcija. Kā jau katrai sava reģiona klasikai, arī tzatziki ir neskaitāmas versijas. Tāpat ir sastāvdaļas, kuras tai noteikti pievieno vai noteikti nepievieno, kas attiecīgi pavārus pretnostata vairākās frontēs. Šoreiz nemēģināšu noskaidrot oriģinālo mērces recepti. Šī viennozīmīgi ir tzatziki recepte, kas pieskaņota ar visu mizu vārītiem jaunajiem kartupeļiem. Vārot jaunos kartupeļus, kam miza vēl nav nobriedusi, tiem pievieno arī jūras sāli, lauru lapas, diļļu kātus un piparus, lai tie izvārās aromātiskāki. Salātiem var izmantot arī ugunskurā ceptus kartupeļus. Tzatziki mērce sava atvēsinošā rakstura dēļ tiek uzskatīta par lielisku piedevu pikantai jēra gaļai, kas to lieliski atsvaidzina. Arī šie kartupeļu salāti būs lieliska piedeva jēra gaļai vai kādai citai uz oglēm ceptai kreptīgai gaļai.

Tzatziki pamatu veido grieķu jogurts. Ja nekādi neizdodas atrast grieķu jogurtu, tad var mēģināt biezu mājās gatavotu bezpiedevu jogurtu ar marli izklātā caudurī notecināt, uz nakti to ieliekot ledusskapī.

grieķu jogurts
svaigie gurķi
ķiploks
kaperi
citrona sula vai šķidrums no konservētiem citroniem
garšaugi - dilles, piparmētra, citronmētra, citronmelisa, koriandrs
smalkais jūras sāls
baltie pipari vai asākai garšai urfa pipari
sumaks
merquen (var aizstāt ar čilli un kuminu)

Gatavo mērci. Arī šī ir mērce, kura jāgatavo pēc garšas, piešaujot vairāk citrona sulu, vai ķiploku, vai garšaugus, kas kuru reizi vairāk tīk. Ja gurķi ir maziņi, tādi, kam vēl nav izveidojušās sēklas, tos sagriež smalkos gabaliņos. Ja gurķiem sēklas ir jau izveidojušās, tad tās ar karoti izgrebj, un izgrebto gurķi sagriež smalkos gabaliņos. Gurķa gabaliņus sajauc ar sāli un liek sietā, lai notek šķidrums. Bļodā ieliek jogurtu un pievieno ķiplokspiedē izspiestu ķiploku, smalki sagrieztus kaperus, citrona sulu, smalki sagrieztus garšaugus un notecinātos gurķus. Pēc garšas pievieno garšvielas - sumaku, merquen, sāli un piparus.

Jaunos kartupeļus novāra ar visu mizu, atdzesē un nomizo. Sagriež gabalos, pārlej ar mērci un samaisa. Atstāj uz 10 minūtēm, lai garšas savelkas. Mani nepacietīgie viesi kartupeļus ar mērci pamanījās sajaukt nedaudz par ātru, un jogurts iesāka savilkties. Lai arī bildē salāti neizskatās iespaidīgi, tie ir ļoti garda piedeva grilētiem gaļas un zivju ēdieniem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru