piektdiena, 2012. gada 15. jūnijs

PILNGRAUDU ALUS MAIZE




Vienā no savām iepriekšējām receptēm jau esmu pieminējusi veikalu Grauda spēks (http://www.graudaspeks.lv). Nesen atklāju viņu jauno produktu - sijātus pilngraudu kviešu miltus. Jāatzīst, ka neesmu apsēsta ar veselīgu uzturu tādā mērā, lai it visas receptes pielāgotu pilngraudu miltiem, un vismaz pagaidām kliju eklērus necepšu. Tomēr es novērtēju, ja iespējams apvienot veselīgumu un garšas unikalitāti. Šī maize būtiski atšķiras no iepriekšējās pēc šīs pašas receptes ceptās baltmaizes no baltajiem kviešu miltiem. (Vienā no attēliem abas maizes redzamas blakus). Būtībā maize ir ieguvusi jaunu identitāte. Un pats galvenais - tā nav samocīta ar veselīgumu "par katru cenu". Sijātie pilngraudu kviešu milti ir ļoti maigi un smalki malti. Tiem krāsā piemīt viegls pelēcīgums un jau izceptai maizei - koncentrēta, tumša smilškrāsa. No gatavošanas viedokļa nav būtiskas atšķirības, vai maizi cep no baltajiem vai pilngraudu kviešu miltiem. Vien receptē ar pilngraudu miltiem nedaudz ir samazināts alus daudzums. Parasti maizīti iejaucu vēlā vakara stundā, lai tā nakti var lēni rūgt ledusskapī. Tamdēļ neforšā apgaismojuma dēļ nav bildes no pirmās dienas.















350g sijāti pilngraudu kviešu milti
200ml gaišais, pilzenes stila alus (istabas temperatūrā)
5g smalkais jūras sāls
10g svaigais maizes raugs

Raugu sadala pa pikucīšiem un izšķīdina alū. Bļodā sajauc miltus ar sāli un pievieno šķidrumu. Sastāvdaļas sastrādā mīklā un saveļ bumbu, kuru tālāk mīca uz ar miltiem apkaisītas darba virsmas vismaz 12-15 minūtes. Mīkla ir gatava, kad tā rokās kļūst elastīga un padevīga. Mīklu saveļ bumbā, liek atpakaļ bļodā, pārklāj ar dvieli un siltā vietā ļauj tai uzrūgt līdz tā dubultojusies apmērā. Tad atgāzē mīklu, ar delnu izsitot no tās gaisu, to no jauna saveļ bumbā un liek polietelēna maisiņā, kur tai pietiks vietas dubultoties. To uz 12 stundām (nakti) liek ledusskapī uzrūgt.

Mīklu izņem no ledusskapja un atkal atgāzē, izsitot gaisu. No mīklas uz ar miltiem apbērtas darba virsmas veido divus franču stienīšu (bagetes) formas klaipus pusbagešu garumā. Tomēr klaipiem ir jābūt uz pusi tievākiem, jo tie uzrūgs un uzpūtīsies cepoties. Klaipus liek uz cepampannas, kas izklāta ar cepampapīru, viegli apber ar miltiem, apklāj ar dvieli un ļauj uzrūgt līdz tie dubultojušies apmērā. Tikmēr dziļu cepampannu noregulē uz zemākā cepeškrāsns nodalījuma, atstājot vidējo maizes cepšanai, un uzkarsē cepeškrāsni līdz 250C. Kad klaipi uzrūguši, to virspusē ar ūdenī samitrinātu asu nazi izdara iegriezumus. Pannu ar maizes klaipiem liek cepties cepeškrāsnī un dziļajā cepampannā (uz apakšējā nodalījuma) ielej krūzi auksta ūdens. Cep 20-25 minūtes. Ja tiek veidoti citas formas klaipi, attiecīgi var mainīties arī cepšanas ilgums. Gatavi klaipi ir ar zeltainu garozu. Ja karstam klaipam pieklauvē pie apakšējās garozas, dobja skaņa liecina, ka tas ir izcepies. Tos atdzesē uz restītēm.







Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru