otrdiena, 2012. gada 26. jūnijs

MAIZES UN KVINOJAS SALĀTI




Vasarīgi salāti ar dārzeņiem uz grauzdētas/grilētas maizes bāzes ir pazīstami vairākās valstīs. Levantes reģionā tie ir fattoush uz pitas bāzes, Itālijā no Toskānas nākušie panzanella uz ciabatta vai
no ierauga ceptas maizes. Savukārt spāņiem tie nav salāti, bet gan tumīga vasaras aukstā zupa - gazpacho.

Šai receptei iedvesmojos no iepriekšminētajiem maizes salātiem. Iesaku izmantot pašceptu ierauga pilngraudu vai citu nedaudz rustisku maizi, kas līdz kraukšķīgai konsistencei apgrauzdēta vai no abām pusēm apgrilēta ar šļuku olīveļļas, ķiploku un kaltētiem garšaugiem - timiānu, raudeni, rozmarīnu. Bez maizes kā neitrālu sastāvdaļu izmantot kvinoju, iedvesmojos no Jotama Otolengi (Yotam Ottolenghi) grāmatas Plenty. Kvinoja šajos salātos ir otrā plāna lomā, un piedod tiem vairāk "ķermeni", vienlaicīgi tā ir viegla, neuzbāzīga un maiga. Kā dārzeņus izmantoju gurķus un tomātus. Gurķus vajadzētu ņemt nepāraugušus, bez lielām sēklām, tomātus savukārt - pārgatavus - mīkstus un miltainus. Man ļoti patīk, ja salāti saglabā savu irdenumu un nepārvēršas slīkšņā, tamdēļ sagrieztos gurķus notecināju sietā un tomātu sēklas neizmantoju. Vienīgais šķidrums salātos ir klasiskā vinaigrette mērce, šeit bez sinepēm. No garšaugiem galveno lomu piešķīru šīssezonas favorītei - avotkresei.




 
200g kvinoja
4 ļoti gatavi un miltaini tomāti
3 gurķīši
1 sarkanais sīpols
pilngraudu maize
extra virgin olīveļļa
sarkanvīna etiķis
2 daivas ķiploks
bunte garšaugi - avotkreses, rukola, baziliks, piparmētra
sumaks

Kvinoju buljonā uz lēnas uguns vāra, kad tā uzbriest un sāk kļūt mīksta, bet vēl stingru caurdurī nokāš un atstāj atdzist. Šādi vārīta tā atdziestot būs kļuvusi pa kodienam mīksta un graudi būs irdeni. Gurķus sagriež vidēji lielos gabaliņos un notecina, tomātiem izņem sēklas un sagriež tikpat lielos gabalos. Sīpolu pārgriež un pusēm un sagriež šķēlēs. Maizes gabalus apslaka ar olīveļļu, ķiploku un garšaugiem un apgrauzdē/apgrilē, pēc tam tos salauž mazākos gabalos. Garšaugus saplēš sīkos gabaliņos. Visas sastāvdaļas sajauc lielā bļodā un iemaisa vinaigrette mērci. Atstāj uz 10 minūtēm savilkties garšām.

Vinaigrette mērcei  etiķi un eļļu proporcijā 1:2 sajauc ar putojamo slotiņu, pieber sāli, sumaku un piespiež ķiploka daiviņas līdz tā veidojas tumīga.

Karstā vasaras dienā (hahahaha! pati sasmējos, jo salātus mēģinot nofotogrāfēt pirms krēslas, saulstariņu tā arī nesagaidīju) pasniedz kā pamatēdienu vai lielākai sāta sajūtai kā piedevu pie kāda grilējuma ar labi atdzesētu Sauvignon Blanc no Čīles siltajiem vīnkopības reģioniem, kas rada dziļāku un viskozāku SB. Ja mērcē sarkanvīna etiķa vietā dod priekšroku citronam, lieliski sapārosies arī ar vēso reģionu (Casablanca, San Antonio) Sauvignon Blanc, kā piemēram De Martino Parcela 5 Sauvignon Blanc 2010 Casablanca, Matetic EQ Coastal Sauvignon Blanc 2010 San Antonio.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru