pirmdiena, 2012. gada 18. jūnijs

LINGUINE AR LASI




Nepretencioza pastas recepte, kad ātri jāpagatavo garšīgas vakariņas. Lai gan nosacīti šī recepte prasa zināmus priekšdarbus. Atzīšos, ka dodu priekšroku lasim tomātu nevis baltajā mērcē. Man kā Spānijā dzīvojušai ierasta nodarbe virtuvē ir sofrito vārīšana. Sofrito ir bāzes produkts, ko pēc tam bagātinot ar citām garšām, izmanto tomātu mērces pagatavošanā, kā arī neskaitāmos citos ēdienos. To var savārīt nedēļai uz priekšu un uzglabāt hermētiski noslēgtā traukā ledusskapī. Otra lieta - lasis mēdz būt iekļauts lielveikalu atlaižu produktu skaitā. Trešā lieta - pieliekamajā jāglabā mājās gatavota pasta vai kāda cita garda pasta. Es izmēģināju linguine ar 25% kvinojas miltu to sastāvā.

Ar sofrito recepti padalīšos, kad Latvijā būs tomātu sezona. Lai izdotos garšīgs sofrito būs nepieciešami ļoti gatavi un miltaini tomāti. Diemžēl Latvijā visbiežāk nopērkami tieši ūdeņaini un diezgan skābi tomāti. Šoreiz tomātu mērci vārīju no konservētiem tomātiem savā sulā, kam nedaudz pievienoju ķirbju biezeni, lai mērce nesanāktu skāba. Mērcei sastāvdaļas nav svērtas un tā vārīta pēc garšas.

Mērcei:
ķiploka daiviņa
sīpols
bundža konservēti tomāti savā sulā
ķirbju biezenis
ķirštomāti
timiāns
šļuka baltvīns
sāls un pipari
kaperi
olīvas

lasis
linguine
Parmas siers
zaļumi - pētersīļi, dilles

Vispirms vāra mērci vai, ja izmanto sofrito, to uzsilda un gatavošanu sāk ar pastas vārīšanu un laša cepšanu (otrā rindkopa šajā receptē). Bagātīgā šļukā olīveļļas uz lēnas uguns apcep sasmalcinātu ķiploku un sīpolu. Sīpoliem jācepas lēni, jābūt zeltainiem, mīkstiem un saldeniem. Tajā brīdī pievieno šļuku baltvīnu un izvāra alkoholu. Pievieno sasmalcinātus tomātus ar sulu, ķirbju biezeni un timiānu. Sasāla un sapiparo. Vāra vismaz 15 minūtes uz lēnas uguns.

Tikmēr liek vārīties pastu un en papillote cep lasi. Laša gabalu ar asakām un ādu ietin folijā un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī. Vajadzēs nedaudz intuīciju, lai precīzi noteiktu laša gatavību. Svarīgi ir lasi nepārcept, tam tik tikko jābūt gatavam, tā lai gaļa vēl viegli turētos pie asakas. Gatavam lasim novelk ādu un izņem asakas, sadala paprāvos gabalos. Vārīšanas beigās mērcei pievieno kaperus un olīvas. Pastu nokāš un pievieno mērcei. Pievieno arī ķirštomātus un laša gabalus. Visu viegli izmaisa, lai garšas sajaucas un pēc pāris minūtēm ceļ galdā. Pasniedz ar smalki sagrieztiem zaļumiem un tikko rīvētu Parmas sieru.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru