piektdiena, 2012. gada 15. jūnijs

BISKVĪTA RULETE



Šī ir mana bērnības recepte. Nekā īpaša tur nav un tajā arī slēpjas tas īpašais. Patiešām viena no manas bērnības garšām, droši vien tādēļ, ka to visvairāk vēlējos uz savu dzimšanas dienu. Un tā kā mana dzimšanas diena sakrīt ar zemeņu ražas laiku, tad visspilgtākās atmiņas man ir par ruleti ar zemeņu pildījumu. Biskvīti ir arī vieni no maniem bērnu dienu konditorejas sasniegumiem. Man ļoti patika skatīties, kā top mana dzimšanas dienas rulete, un, protams, pēc mīklas ieliešanas pannā, man pienācās izlaizīt mīklas bļodu. Jau skolas laikā biju apguvusi biskvītu cepšanu līdz perfekcijai. Biskvīts ir vienkāršākais un ātrākais, ko mājās var izcept. Turklāt visas tā sastāvdaļas vienmēr ir mājās.

Vēlāk gan uz kādu laiku ruletes cepšanu biju atlikusi, jo neviens no pildījuma krēmiem mani nepārliecināja. Bērnības krēms bija uz sviesta bāzes, kas šobrīd vairs man neliekas īsti labs. Dzīvojot Čīlē, vienu dienu mani pārņēma nepārvarama kāre pēc biskvīta ruletes. Jau Spānijā nejauši biju iepazinusi crema pastelera - sintētisku baltu pulverīti, kuru vajag iebērt pienā un uzputot. Pēc saskaršanās ar pienu masa kļūst spilgti dzeltena un lieliski sabiezē. Savienojumā ar kaudzi zemenēm, krēms nemaz tik traki negaršo. Vismaz kādreiz man tā likās. Kaut kas tajā bija, jo sāku meklēt receptes šī krēma pagatavošanai no dabīgiem produktiem mājas apstākļos. Tā arī nonācu līdz šai crème pâtissière receptei, kas ir lieliska kopā ar zemenēm vai citām ogām.

Ruletes biskvītam parasti vienu ēdamkaroti miltu aizstāju ar kartupeļu cieti, kas biskvītam piešķir papildus lokanumu un mitrumu. Ņemot vērā, ka nevaru ciest piesūcinātus pļurīgus biskvītus, šāds biskvīts nav pārlieku sauss un to var pildīt ar stingru krēmu. Olu daudzumu var samazināt, attiecīgi pa ēdamkarotei samazinot arī miltu un cukura daudzumu. 9 olu biskvīts ir maksimālais, ko var izcept 30x35 cm cepampannā, lai gan cepoties, tas nedaudz var pacelties pāri pannas malām. Putojot 9 olas, apjautu arī virtuves tehnikas jaudu progresu, bērnībā man rokas bija notirpušas, turot mikseri, līdz sagaidīju, kamēr olas ir uzputojušās un ieguvušas bālu un pūkainu konsistenci, tagad - viens, divi un gatavs!




9 vislabākās kvalitātes brīvi turētu vistu dētās olas
9 ēdamk. cukurs
8 ēdamk. milti
1 ēdamk. kartupeļu ciete

Pildījumam:
vairākas saujas zemenes
 crème pâtissière

Lielā bļodā ar mikseri puto olas ar cukuru līdz veidojas čagana, pūkaina un biezējošas konsistences masa bālā krāsā (arī tad, ja mājas vistu olu dzeltenumi ir spilgti dzeltenā krāsā). Olas ir pietiekoši uzputotas, ja miksera lāpstiņu atstātais raksts saglabājas masā. Tad pa karotei masā ieputo miltus un cieti.

Cepampannu izklāj ar cepampapīru un tajā vienmērīgi ietecina mīklu, ja nepieciešams mīklu pannā izlīdzina. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180C apmēram 15 minūtes. Cepšanās laikā krāsns durvis labāk nevirināt. Pirms izņemšanas no krāsns, biskvīta gatavību var pārbaudīt, iedurot tajā ar kociņu. Biskvīts ir izcepies, ja masa pie kociņa nav pieķērusies. Biskvītu dažas minūtes atdzesē, tad vēl krietni siltu to sarullē, nenoņemot cepampapīru. Atdzisušu biskvītu ir prakstiski neiespējami sarullēt, lai tas neielūztu. Kad biskvīts ir pilnībā atdzisis un pildījums ir gatavs, to uzmanīgi atloka un atdala no cepampapīra. Vienmērīgi apsmērē ar crème pâtissière  un apber ar sagrieztām zemenēm, un atkal sarullē. Ruletes virspusi var plānā kārtiņā apbērt ar pūdercukuru un/vai rotāt ar zemenēm. Ja rulete netiks ēsta stundas laikā, to labāk glabāt ledusskapī pārsegtu ar pārtikas plēvi, un dekorēšanu veic pēc izņemšanas no ledusskapja. Ruleti ceļ galdā istabas temperatūrā.

Attēlā redzamais biskvīta dzeltenums ir iegūts dabīgā veidā no brīvi turētu vistu dēto olu dzeltenumiem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru